Niillas Holmberg & Roope Mäenpää

Arktista folkmusiikkia, pohjoissaamenkielellä. Sitä syntyy, kun singer&songwriter -tyyliä joikuun yhdistänyt muusikko-runoilija lyö kättä klassisen musiikin säveltäjän ja multi-instrumentalistin kanssa. Niillas Holmbergin ja Roope Mäenpään musiikissa soivat Saamen luonnon kauneus ja karuus, saamelainen elämänfilosofia ja uskomukset, sekä päällimmäisenä ihmetys länsimaalaisen ihmisen loppumattomasta omistamisen tarpeesta.

Niillas Holmberg (1990) on monipuolinen saamelainen runoilija, muusikko ja näyttelijä Utsjoelta, Suomesta. Saamelaisuus ja luonto ovat hänen ilmaisunsa ydin. Hän on mm. näytellyt Beaivváš Sámi Teáhterissa, Norjan TV:n saamenkielisessä lastenohjelmassa ja Yle TV2:lla esitetyssä Lopun Alku -ohjelmasarjassa, sekä julkaissut kaksi runokirjaa, Dego Livččen Oaidnán Iežan (Kuin olisin nähnyt itseni, 2009) ja Amas amas amasmuvvat (2013). Holmbergin runoja on käännetty suomeksi, englanniksi, norjaksi, espanjaksi ja saksaksi. Vuonna 2010 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Riddu Riđđu festivaalilla, ja vuonna 2011 hän sai Kalevalaseuran nuoren taiteilijan palkinnon työstään saamelaiskulttuurin edistäjänä.

Roope Mäenpäähän (1990), tamperelaiseen muusikkoon, Holmberg tutustui 16-vuotiaana muutettuaan opiskelemaan Tampereen ilmaisutaidon lukioon. Tästä alkoi kaksikon välinen yhteistyö, ja nämä nuoret muusikot jatkavat arktisen folkin luomisen tiellä. Nykyään Holmberg elää liikkuvan taiteilijan elämää pitäen tukikohtaansa jälleen Utsjoella, Mäenpää puolestaan opiskelee sävellystä Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Duon ensimmäinen levy Manin guottán girjji fárus (suom. Miksi kannan kirjaa mukanani) julkaistiin vuonna 2011 ja toinen levy Assimilašuvdna blues (suom. Assimilaatio blues) julkaistiin 25.4.2014.


Duo lopetti keikkailun toukokuussa 2019.


Promokuvat (klikkaa täysikokoinen kuva)

Niillas & Roope promo