Ailu Valle

Ailu Valle on pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi esiintyvä rap-artisti. Vallen tyylissä yhdistyy kantaaottava sanoma, teknisyys ja tunne. Valle on kotoisin kaukaa pohjoisesta, parinkymmenen ihmisen pienestä porokylästä Kaamasmukasta, Utsjoen kunnasta. Valle kiinnostui räpistä yläasteella, kun löysät housut ja räppimerkit levisivät myös pohjoisen perukoille ja joskus vuoden 2006 paikkeilla hän alkoi räpätä englanniksi ja suomeksi. Saamen kieli löytyi luonnostaan, kun oma perspektiivi rupesi loksahtelemaan paikoilleen ja räpistä löytyi oma uoma protestina länsimaisen kulttuurin luontoa tuhoavalle suunnalle. Sen lisäksi pohjoissaame on Vallelle sydämen ja tunteiden tulkki, hänen sielunsa kieli.

Valle on keikkaillut vuodesta 2008 lähtien Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa erinäisillä festivaaleilla, Suomessa hän on ehtinyt konsertoida koko Suomen laajuudelta Utsjoelta Helsinkiin asti. TV:ssäkin on ehditty vilahtaa, sillä Vallen persoonaan ja ajatusmaailmaan saattoi tutustua lähemmin 6.8.2012 klo 21.00 Ylen A-Studion Saamelaiset säkeet -reportaasin kautta. Valle vieraili myös 11.10.2013 MTV3:n primetime-viihdeohjelmassa, Totuuden torvissa. Kesällä 2014 Vallen Luonddu giella -kappaleen musiikkivideo esitettiin 130 miljoonalle ihmiselle maailmanlaajuisesti TV:n välityksellä WITBN-projektin yhteydessä. Norjan NRK teki Vallesta kulttuuriohjelma Árdnassa 16.12.2014 artistiesittelyn.


Ensimmäinen levy Dušši dušše duššat poiki myös herkullisia yhteistyöprojekteja, kuten vuoden 2013 syyskuun Staalon Kaato -kiertueen, jolla olivat mukana Vallen lisäksi Jukka Orma (Sielun veljet), Tundramatiks, Arttu Hasu, Matthew John Jr. ja Pentti Luomakangas. Valle on myös mukana suomalaisen hip hopin kärkinimen, Palefacen, 7.11.2014 ilmestyneellä kriitikoiden ylistämällä "Luova tuho" -albumilla.


Ailun toinen albumi "7" julkaistiin 6.2.2015. Albumilla "7" Valle keskittyy selvittämään juurta jaksain, mikä nämä ristiriidat ihmisen olemassaolossa aiheuttaa - eli mitä ihminen on kokonaisuudessaan ja miten ihminen kokonaisuudessaan ilmenee nykymaailmassa. Valle ottaa tarkasteluun ihmisen selviytymistasolla, seksuaalisuuden ja tunteiden tasolla, sisäisen voiman ja itseluottamuksen tasolla, sydämen ja rakkauden tasolla, kielellisen ymmärryksen ja kommunikaation tasolla, egon, unien ja intuition tasolla, ja jumalkäsitysten ja jumalsuhteen tasolla eli miten ihminen lopulta kytkeytyy suurempaan kokonaisuuteen, luontoon ja maailmankaikkeuteensa. Pohjimmiltaan levyn filosofiana on ihmisen kehon filosofia.

Yhteys:
Kati Eriksen
Uksi Productions
uksi.productions@gmail.com
puh. +358 40 188 3370